Стари хватки

Стари хватки Чекмеджета, които се отварят трудно, се намазват с талк, сапун или тебешир.
Сиви петна от мухъл върху дървени предмети се почистват с хлорен разтвор.
Влага в шкафовете се отстранява, като се постави в тях кесийка от марля с парче камфор.
Миризми от тютюн се премахват като се закачи влажен сюнгер, който преиодично се намокря с вода.
Матови и тъмни стъкла се почистват, ако във водата се добави малко спирт или оцет.
Лекета от мухи върху матови стъкла се почистват със спирт.
Мазни петна върху млечнобели стъкла се премехват чрез търкане с бензин.
Добрата кожа се разпознава, като се потопи в оцет - ако не се надуе и набъбне, е доброкачествена.
Кожените дрехи не се държат на топло. Те винаги се закачват на закачалки. Почистват се с мек вълнен парцал, потопен в глицерин.
Кожените мебели се почистват с прясно мляко без каймак или с терпентиново масло. Също със зехтин и оцет, като се лъскат с вълнен парцал.
Лъскавината на кожените мебели се възвръща, като се трият с мек вълнен парцал, потопен в добре разбъркан белтък, в който е прибавена 1с.л. чисто терпентиново масло.
Змийската кожа се поддържа мека, като се маже с рициново масло или терпентин, съхранява се при умерена топлина.

как да запазите гумените си бутушиГумени Гумени ботуши, галоши, палта, шапки, термофори, за да не се набръчкат и напукат се пазят на умерена хладна температура.
Втвърдени гумени вещи омекват като се поставят в амонячна вода, разтъркват се добре в нея, а после се държат няколко минути над съд с пари от вряща вода, след това се подсушават.
В слаб разтвор от глицерин гумените вещи също омекват, след което се чистят с попивателна хартия.
Гумените манта и връхни дрехи не се перат със сапун, нито с бензин. Не се перат с топла и гореща вода. Не се гладят. Не се сушат край печка. Не се навиват, нито надиплят. Ако се втвърдят се търкат не със зехтин, а с глицерин, и то след всяко намокряне от дъжд.
Гумени играчки, за да запазят за дълго време формата си и когато не се ползват, се надуват слабо с въздух. Не се мажат с олио или масло, не се държат на светло и топло. След дълго стоене се мажат с чист глицерин.
Каучукови маркучи се чупят лесно, когато се свиват. Затова се навиват на големи кръгове и се закачват на дървена кука.
Автомобилни гуми се съхраняват в хладни помещения, а за да са еластични, се търкат от време на време (лятото по-често) с мек парцал, натопен в солена вода.

Трикове със зелеЗелето За древните гърци бялото главесто зеле било символ на трезвеността. ТЕ казвали: " Хапни зеле преди пиене, и няма да се напиеш, хапни после - и бързо ще изтрезнееш!"
Зелето съдържа йод и е чудесна храна за болни с нарушени функции на щитовидната жлеза.
В него има твърде малко азотни съединения и затова е добра храна за хора, страдащи от бъбреци и диабет.
Много полезна храна при запек, защото съдържащата се в него целулоза задейства перисталтиката на червата.
Зелето съдържа калиеви соли, които спомагат за отделянето на течности от организма и активизират дейността на сърдечния мускул. По тази причина влиза в диетите при сърдечно-съдови заболявания.
Изцеденият зелев сок (да не се бърка със зелевата чорба) съдържа витамин U, наречен противоязвен фактор. При язви на стомаха се взима 1/2 до 1ч.ч. прясно приготвен и леко затоплен зелев сок три пъти на ден преди ядене до три седмици. Същата е рецептата при атеросклероза. Сокът трябва да се приготвя ден за ден, като се изцежда със сокоизтисквачка или с мелачка за месо. Прецежда се през марля.
Изгарания и рани по кожата се намазват със силно скълцно прясно зеле, смесено със суров белтък.
Сок от зеле, разреден наполовина с преварена вода, се използва за гаргара при възпаление на устната лигавица.
Сок от прясно зеле със захар действа добре при бронхит като омекотяващо и отхрачващо средство.
При възпалени стави се прави компрес от сурови листа от зеле, който отнемат болката и топлината, облекчават и успокояват.
Суха кожа с пигментни петна е полезно да се обтрие с царевично олио или зехтин и после да се направи маска от смлени зелеви листа. При мазна кожа да се използва кисело зеле. При прясно зеле маската стои 10-15 минути, а при киселото 25-30 минути, отмива се с хладка вода и лицето се намазва с подхранващ крем.

Малки практични съветиПрактично Петно от червило върху бяла блуза опитайте да почистите с памук, натопен в етир или бензин - след това я изперете.
Ако върху печката пръсне мазнина, върху петната полейте оцет и го почистете със суха гъба.
Към препарата за миене на плочките в кухнята и банята прибавете малко амоняк. Така ще го почистите по-лесно. Излъскайте плочките със суха кърпа.
Когато месите тесто и то лепне по ръцете ви - намажете ги с олио.
Можете да поднесете ефектни кубчета от лед, ако във всяка форма поставите лимонова кора.
Корите от изтискан лимон можете да използвате за почистване на мивки и батерии.
Шишета, кани и чаши с наслоена утайка от варовик ще изчистите отлично, като ги напълните с оцет и оставите да киснат едно денонощие.
Шишета които имат остър мирис, понеже са били пълни с газ, спирт, терепнтин и др., както и шишета от олио ще изчистите много добре с брашно и горчица. Те се разбъркват с малко гореща вода, наливат се в шишето, разклаща се силно, след което се оставя да постои 15-20 минути. Налива се хладка вода и се изплаква.
Машинката за мелене на месо или орехи ще измиете много добре с гореща солена вода.
За лесно изваждане на сладкиш от форма преди печенето поставете намазаната с мазнина форма за 10 минути в хладилника. Втвърдената мазнина не се свързва с тестото, което ще поставите във формата, и след изпичането ще извадите сладкиша без проблем.
Здравината на канап се засилва, като се потопи за няколко часа в разтвор от стипца.
Сгъване на плюшените покривки става с лицето навън, за да не става начупване на плата (образуването на бяла линия от измачкването на космите).
Здравината на въженца и шнурове за пердета или щори се увеличава, като се потопят в спирт или в разтвор от стипца. на 6 месеца те могат да се намажат лекичко с парцалче, потопено в зехтин.
Въжетата за пране се почистват в гореща сапунена вода, на която се прибавят малко боракс и сол. В тази вода се варят 10-15 мин. После се изпират в сапунена вода, изплакват се и се сушат.
Втвърдената вече четка от блажна боя се почиства, като в 1/4 л вряла вода се затопят 1-2 с.л. сода, а като се охлади водата, четката се потапя в нея, после се измива с топла вода и "Веро" или се почиства с АМВ.
Омекналите четки за дрехи възвръщат твърдостта си, като се потопят космите им в силен разтвор от стипца.
Кристални съдове се измиват до блясък с мек парцал, потопен в хладка сапунена вода с малко боракс. Изплакват се с няколко води, като в последната се слага малко синка.
Хлебна сода и гореща вода никога не се употребяват при измиването на кристално стъкло.
Варени картофи служат като средство за изтриване на петна върху ръцете.
Загорялото ястие не се бърка. Съдът се поставя в студена вода за малко, а после ястието се пресипва в друг съд.

Как да запазим видео касетите за по-дългоВидео касетите Общите правила за съхраняване и по-дългия живот на домашните видео касети се подчиняват на констатацията, че колкото е по-качествена тя, толкова по-дълго ще имаме възможност да я гледаме. Но освен това трябва да се знае:
Лентата в касетата винаги трябва да е извъртяна на едната страна.
Касетите винаги трябва да се поставят във вертикално положение, и то в калъфките, в които сте ги купили. Най-ценните от тях трябва да се пазят в прахозащитни калъфки. Ако е възможно, в шкафа или мястото, където ги съхранявате, разположете широката им страна в направление север-юг.
Ако имате доста стари касети, които не гледате редовно, необходимо е поне веднъж в годината да ги превъртате на видеото открай докрай.
Условията за съхраняването им в стаята трябва да са съвсем нормални: температурата на помещението трябва да бъде 17-22 градуса, а влажността - 50-80%.
Противопоказно за видеокасетите са преките слънчеви лъчи. Те не трябва да се държат близо и до електронагревателни прибори и източници на магнитни полета - телефони, трансформатори, постоянни стационарни магнити и т.н.
В помещението, където касетите се съхраняват, трябва редовно да се почиства с прахосмукачка или мебелите да се избърсват с влажна кърпа. Прахта е най-големия враг на домашните видеокасети.

Грижа за бутилкитеГрижа за бутилките Запушваме шишетата много добре, така че вътре да остане разреден въздух. Стопляме ги. После намазваме пукнатината с водно стъкло. Когато шишето започне постепенно да изстива, водното стъкло влиза в пукнатината. Отпушваме шишето и го оставяме на топло. След час-два измиваме шишето с варна вода и го изплакваме с чиста. То е готово за употреба на всякакви течности с изключение на киселини.
Предпазване на стъклени съдове от спукване: когато наливаме в тях врял грог, ром или чай, ги слагаме на дървена подложка.
В порцелановите чаши за чай и кафе слагаме сребърна лъжичка, преди да налеем питиетата.
За да предпазим от пукане газените шишета, преди употреба ги слагаме в студена вода с малко сол. После водата възвира постепенно на огън, а когато изстине, шишето става необикновено издръжливо към топлината на пламъка.