В кухнята

В кухнятаСъдовете и сервизите Ако употребявате алуминиеви съдове, поставете на дръжките им коркови тапи, за да не ви парят при хващане.
Тъмните следи в алуминиевите съдове (след продължително готвене) се премахват, ако в тях се изпържат кисели плодове. В тях не бива да се варят небелени картофи, от които потъмняват.
От киселите гозби потъмняват емайлираните съдове. Напълнени с 3л хладка вода и с по 1 с.л. сол и оцет в нея за едно денонощие, те блясват.
Когато готвите в емайлирани съдове, не удряйте с лъжицата нагорещения емайл на дъното, защото той е много чуплив. Погълнати частици от него предизвикват стомашно и чревно разстройство.
В горещ емайлиран съд не се сипва ледена вода - от това емайлът се напуква.
Ударен емайлиран съд може да се поправи, като отвън се залепи с парченце мек маджун. Топлината на печката го втвърдява добре и съдът става годен за употреба.
Лакираните дървени подноси се лъсват с няколко капки зехтин и продължително търкане с мокра кърпа. Върху тях не се поставят горещи съдове.
Скъпият порцеланов сервиз, който не е в ежедневна употреба, подреждаме като между чиниите поставяме хартия според големината им.
Замърсените порцеланови съдове се търкат с лимонтузу на кристали и мокро парцалче. Търкането продължава до блясък.
Фланелено парцалче, натопено с терпентин, почиства идеално порцелана.
Кристалните сервизи не се мият с гореща вода, а с хладка, в която се прибавя малко амоняк или боракс. Кристалът се мие с мека четка, която прониква във всички гънки и форми. Той се подсушава веднага с чиста ленена кърпа, заблестява също ако се почисти със спирт.

Лимон в кухнята Лимоновата кора е прекрасен заместител на изкуствените ароматизатори за всякакви сладкиши.
За отстраняване на миризмата във фурната след печене, оставете в нея да ври тенджера с вода и кора от лимон за около 10 минути.
Тежката миризма от овча лой се отстранява, като в съда, в който ще се готви с нея, се сипват няколко капки смес от оцет (или сок от лимон) и зехтин и мазнината се разбърква.
Вместо скъпите химически препарати за почистване на печката от мазнина, полейте отгоре оцет (или сок от лимон) и минете със сyха гъба.
Кората от изстискан лимон е чудесно средство за почистване на мивката от бактерии.
Наслоеният варовик по съдовете за готвене ще махнете, като ги напълните с оцет (или сок от лимон) и оставите да киснат така за 24 часа.

Лимон в кухнятаЛимоните в домакинството Лимонът е незаменим в кухнята. Той може да се използва вместо оцет и помага на белените плодове и зеленчуци да не почерняват. Няколко капки лимонов сок помагат за по-доброто разбиване на белтъците на яйцата и за бухването им. При приготвяне на крем карамел няколко капки лимонов сок, прибавени когато сваляме от огъня крема, няма да позволят на карамела да се втвърди много. когато мием ориз, няколко капки лимонов сок ще го направят по-бял. Лимонът е прекрасен подкиселител за всяка зеленчукова салата. Лимоновата кора е идеален ароматизатор за много видове сладкиши.
Ако искате да отстраните миризмата във фурната след печене, поставете в нея тенджера с вода, в която сте пуснали кора от лимон и оставите да ври 10 мин.
Ако сте капнали мастило върху дрехата си, изцедето отгоре лимонов сок. След 10мин изплакнете мястото със студена вода.
Ако в къщата си отглеждате лимоново дръвче, дръжте го на слънчево и проветриво място. Подържайте почвата мека и влажна, като го поливате всеки ден по-малко. веднъж седмично избърсвайте листата му с влажна кърпа. От време на време слагайте в почвата му утайка от кафе или изливайте по малко от останалите ви газирани напитки или бира.
За да освежите изсъхналите лимони, потопете ги за минута в гореща вода и ги завържете в кърпа, докато плодовете изсъхнат.
За да се запазят лимоните свежи за няколко месеца, поставете ги в купа и ги залейте със студена вода, която трябва да сменята през няколко дена, а купата с лимоните дръжте в хладилника.
За да не се пукат картофите при варене, капнете няколко капки лимонов сок във водата, в която ще ги варите.
Компотът от сушени сливи (ошаф) получава приатен вкус, ако варите сливите в руски чай, а накрая добавите няколко капки лимонов сок.

Кухненски тайни Когато чистите кромид лук, потопете го предварително в студена вода - няма да ви сълзят очите.
Хрянът се чисти и стърже, предварително потопен в студена вода - да не сълзят очите. Вместо да се стърже, той може да се смели в машината за месо. Меленият или настърган хрян може да се запази за дълго време пресен, като се напълни догоре стъклен буркан. От вътрешната страна на капака му се капва малко спирт. Запалва се и докато гори, се захлупва капакът. Така прилепва добре към стъклото и не може да минава въздух.
Сини сливи и червени домати се белят лесно, като се потопят във вряла вода.
Салатите лесно се почистват от червейчета и паразити , ако се потопят в съд със солена вода с листата надолу.
Цели пресни твърди зелки се запазват за дълго време, като се подредят в дъсчен съд, а межу тях се насипят трици.
Сурови твърди домати се запазват дълго време, ако се подредят в сух дъсчен сандък и между тях се посипят дървени стърготини. Изисква се хладно и сухо място.
Изсъхнали зеленчуци се опресняват, като преди употреба се натопяват за 15-20 минути в хладка вода, а после се измият със студена вода.
Картофи с черни петна се варят във вода с няколко капки оцет. така се премахват черните места, а вкусът не се променя.
Обелването на картофите става лесно, ако се потопят за кратко време в студена вода.

Пак съдове Грижите за кухненските съдове зависят преди всичко от материала, от който са направени.
Емайлирани съдове. Мият се с топла сапунена вода. те ще бъдат по-здрави, ако преди употреба се напълнят с вода, която да заври и изстине в съда. Съдове с повреден емайл не бива да се използват, тъй като парченца от него могат да попаднат в храната. Ако все пак са изцапани и искаме да ги почистим, ги поставяме в голям съд и изваряваме в продължение на 2-3 часа във вода с негасена вар. варовитата утайка по съдовете можем да почистим, като сварим в тях смес от оцет, сол и черупки от яйца или 2 картофа и газирана вода.
Мазните кухненски съдове се измиват най-напред с горчица, а след това се изплакват с гореща вода.
Съдовете със загар от тесто, мляко или риба се избърсват с вестник, измиват се със студена, а след това с гореща вода.
Ако посипете дъното на загорял съд с дебел слой сол, след няколко часа ще го измиете много лесно.
Ако върху съдовете ви са се появили петна, намажете ги с някаква мазнина и ги оставете да престоят така няколко часа, след което ги избършете с парцалче, натопено в амоняк.
Петна в съдовете можете да премахнете, като сварите в тях обелки от ябълки с малко оцет и вода.
Алуминиевите съдове. Още когато ги купим, трябва да сварим в тях солена вода. Мият се с гореща вода, сода за хляб и веро. В никакъв случай не бива да се чистят с абразивни препарати от рода на "Мечта", тъй като дребните частици от тях остават в метала и могат да попаднат в храната.
Тъмни петна могат да се премахнат с влажна сол.
Потъмнелите съдове ще възвърнат предишния си вид, ако в тях се кипне вода с оцет.
Друг начин за почистване на алуминиеви съдове е, като няколко листа от обикновено зеле се натопят в дървена пепел. Натърква се с тях алуминиевия съд и след това се изтрива с мека кърпа.

Зеленчуците Добре е зеленчуците да се сготвят във възможно най-прясно състояние - до 2 дена след закупуването. Дългото съхраняване унищожава голяма част от витамините.
Сготвените зеленчуци да не се държат дълго на топло. По-добре да се съхраняват в хладилника и бързо да се стоплят преди поднасяне.
Зеленият фасул, морковите и пр. да се чистят кратко време преди готвенето, защото кислородът от въздуха разрушава някои витамини.
Миенето на зеленчуците да става бързо, с много вода, но да не се оставят да киснат, защото водоразтворимите витамини ще се изхвърлят с водата.
Колкото по-кратко се готвят зеленчуците, толкова повече минерални вещества и витамини ще се запазят. затова никога не ги преварявайте.
Не забравяйте, че и варивата (боб, леща, грах) спадат към зеленчуците и съдържат ценни белтъчини и витамини, затова не трябва да липсват във вашата кухня.
Зеленчуци, съдържащи провитамин А (каротин), като морковите, спанака, магданоза, трябва да се готвят винаги с мазнина, макар и малко, защото са масноразтворими и по този начин се усвояват по-добре от организма.
През зимата са особено ценни замразените зеленчуци и плодове, защото при модерните методи на замразяване се запазват ценни хранителни вещества.
При чистенето на салати и зеле винаги отстранявайте външните листа, защото в тях се натрупват най-много тежки метали от въздуха и почвата.