Дрехите

МолциМолците и дрехите "Опушете" местата с молци (гардероби, чекмеджета, ракли) със силно разреден амоняк, т.е.поставете там от течността в открит съд. Миризмата ще прогони молците.
В отворени кесийки поставете на местата с молци прясно стрит черен пипер или камфор на прах. Могат да се смесят камфор и нафталин на прах.
Напълнете малки кесийки (зашити или завързани) с тревата трилистник и ги поставете между дрехите.
Молците измират от миризмата на прясно опечени зърна на кафе.
В джобовете на всички зимни дрехи поставете смачкани на топки вестници. Миризмата на печатарското мастило пропъжда молците. Добре е периодично те да се подменят.
Листа от тютюн, поставени между дрехите и кожите, прогонват молците.
Клонки от орех с максимално пресни листа върху тях прогонват молците. Поставят се изправени между дрехите в гардеробите.
За да не влизат в стаята молци, на перваза на прозорците се подреждат саксии с насадена коприва или с разсад от домати.
Преди да "зазимим" вълнените дрехи и кожените палта, ги изтупваме добре (или ги напичаме на слънце), завиваме ги в памучни или ленени материи, а сред тях слагаме хартии, натопени в терпентин. След 5-6 седмици хартиите се подменят.

обувкитеОбувките Скърцането на обувките се отстранява, като се капнат върху подметките няколко капки топъл зехтин. Той е по-добро средство от топлото ленено масло. Зехтинът попива, отстранява шума и усилва здравината на подметките.
Втвърдената боя за обувки се омекотява, като в нея се капнат няколко капки терпентин.
Омекотяване на обувки, носени по време на дъжд или влага, става като се изчистят от калта и прахта и се потопят в топла вода. В нея омекват, а после се трият продължително с вълнен парцал, за да се подсушат и поставят на калъп. Ако няма такъв, се пълнят с вълнени парцали или сухо сено. Като изсъхнат се мажат два-три пъти с рициново масло като се изчаква то да попие. После се намазват с глицерин, а на следващия ден с боя.
Боята за обувки ще увеличи лъскавината си, ако към нея добавите няколко капки газ, 10 мин след намазване обувките се лъсват.
Петна от мухъл върху кожени обувки се почистват с разреден глицерин или карболова киселина, които се капват само върху петната.
Почистване на бели кожени или платнени обувки става с бензин, към който е прибавен прах на магнезий.
Фини кожени обувки можем да поддържаме меки и лъскави, ако ги мажем често с белтък от яйце или вазелин.
Жълти и кафяви обувки се мажат с меко парцалче със смес от 6 с.л. прясно мляко без каймак, смесено с 1 ч.л. терпентин. Когато изсъхнат, се мажат с жълта или кафява боя.
Лекета върху кожени обувки се премахват, като се изтъркват с лимонов сок, а след изсъхване се намазват с боя.
Мазни петна върху кожени обувки се почистват само с бензин или с бензин, смесен с магнезий.
Лачените обувки се изчистват с прясно мляко. Като изсъхнат, се лъскат с разрязана глава кромид лук и се полират със сух вълнен парцал.

дрехиДрехите Ако сте капнали мастило върху дрехата си, изцедете отгоре лимонов сок и след 10 минути изплакнете със студена вода.
Плодовите петна върху пъстри платове се махат, като се полеят с вряла вода. После мястото се изпира с топла сапунена вода, но ако платът е фин бял, не се пере със сапун.
Петна от мляко се чистят със смес от 2 с.л. вода, 2 с. л. глицерин и няколко капки амоняк. Намазани с нея, се гладят с гореща ютия, като платът се слага между два ката покривка за гладене.
Кафени петна се елиминират бързо, като дрехата се потопи в хладка вода, намазва се с глицерин и се изпира с топла вода. Ако материята е копринена, глицеринът се маже директно върху петното и се оставя за по-дълго време преди да се изпере само с топла вода.
Червено вино върху покривката се премахва, като след прането мястото в слаб разтвор от амоняк. Когато петното изчезне, потопеното в амоняк място се изпира отново.
Кадифе се изчиства с търкане с топли фини трици. После се изтупва и изчетква. Потопена в слаб разтвор на амонячна сода мека четка върши същата работа. После се посипва обилно със сол, разтърква се добре, изчетква се добре и се издухва.
Посивели и измачкани кадифета се възстановяват върху пара от мокра кърпа, залепена върху гореща ютия. Оставете да се поизсуши и опънете върху дъската за гладене. Тръкнете с мокро парцалче, потопено в пречистена газ и оставете на чист въздух да се отмирише.
Кадифени панделки се почистват и подновяват с бензин или газ, като се четкат винаги срещу косъма.
Намокрете кадифето от опаката му страна и прекарайте няколко пъти върху измачканите места гореща ютия, за да проникнат парите в него. След това изчеткайте кадифето срещу косъма.
Петно от червило върху блузата ще махнете с памук, натопен в етер или бензин - след това изперете.

кадифеКадифе Кадифе се чисти чрез търкане с прах от магнезий или с топли фини трици. После се изтупва и изчетква. също така може да се изтрие с мека четка, потопена в слаб разтвор на амонячна сода. После се посипва обилно със сол, разтърква се добре, изчетква се и се издухва.
Кадифето се освежава, като се изчетква с газ и се окачва на въздушно течение да се отмирише.
Много замърсените детски кадифени дрешки се изпират с човен. Полуизсъхнали, се доизсушават с ютия. После кадифето се изчетква срещу посоката на влакната. след пране кадифето никога не се извива.
Посивели и измачкани кадифета се възстановяват върху пара от мокра кърпа, залепена върху гореща ютия. Оставя се да се позасуши и се изпъва върху дъската за гладене. Търкате с мокро парцалче, потопено в пречистена газ, от лицевата страна а срещу косъма. На чист въздух дрехите се отмирисват бързо.
Можем да намокрим кадифето от опаката страна и да прекараме върху измачканите места гореща ютия няколко пъти, за да проникнат парите в него. След това го изчеткваме срещу косъма.
Кадифените панделки се почистват и подновяват с бензин или газ, като се четкат винаги срещу косъма.

от естествена кожаКожите Яки от хермелин се почистват, като се търкат с ленено парцалче, потопено в бензин. После се посипват с картофено брашно и се изчеткват внимателно.
Кожи "Ангора" се чистят, като се търкат с нагорещени житни или ечемични трици и после се изчеткват. По-замърсените се изчеткват със силно сапунена (с мек сапун) вода, която е силно солена. Водата е студена. После се четка с чиста студена вода. Сушат се на открито.
Бели мечи кожи се четкат с бял чист пясък и после се изтупват.
Овчи кожи се чистят със смес от ечемично и картофено брашно, докато при смяната му то остане чисто. После се изтупва с тупалка като килимите.
Кожи с дълъг косъм се пазят на закачалка, за да не се чупят космите им.
Бели и кримски кожи се почистват с горещо жито или ечемично брашно. после се изтърсват. Ако космите изгубят блясъка си, се намазват с чиста мека четка с няколко капки зехтин. те могат да се чистят с чиста бяла кърпа, натопена в бензин. след това кожата се посипва с тебеширен прах и се слага на слънце. После се изчетква.
Намокрени кожи не се сушат на печка, защото космите се чупят.
Подплатата на кожените дрехи се чисти с бял ленен парцал и спирт.
И един съвет от по-чувствителните сред нас: Отървете се от всичките си животински кожи и не се изкушавайте да купувате нови. Животните, които живеят в тях, ви благодарят предварително.