Хлебарки и ...

ХлебаркаХлебарки и ...Те обичат влагата. Места, от които излизат, е добре да бъдат запълнени с гипс или туткал.
Хлебарките ще се съберат и върху кърпа, напоена с бира. Тогава тя се поставя в кофа с вряла вода.
Те не обичат силните миризми. Затова, ако се постави камфор в ъглите, където се разхождат, загиват.
От 2 части боракс и 1 част салицилова киселина (която трябва да се употребява много внимателно) се прави смес и се поставя на местата, където излизат. Ако това са пукнатини - се замазват с гипс.
Ефикасно средство срещу хлебарки е сместа от 2 части бораксов прах и 1 част захар. Тази пудра, наръсена във всички ъгли на стaите и около печките, за 8-10 вечери изчиства хлебарките. Ако се слага в дупки, те задължително се гипсират.
Рядка каша от варена леща, към която се прибавят малко бира и мазнини, замесена с пудра от боракс и салицил (2:1) в пропорция 3 части каша и 10 части пудра, в продължение на 8-14 дни изчиства основно хлебарките.

Бълха...бълхи Те живеят обикновено в цепнатините на пода. Почистват се с гъста каша от пречистен тебешир и олио, поставени във всички пукнатини. Помага и честото измиване на пода с карболов или лизолов разтвор.
Изпитано средство срещу бълхи е счукан камфор, разтворен в газ. С тази смес се мажат пукнатините на пода. А пудрата от счукан тамян, наръсена върху дюшеците, ги пропъжда от леглата.

А молците? Меките мебели ще запазите от молци като поставите силно нагорещена тухла, полята с оцет, така че парите да проникнат в тях (мебелите). В зависимост от големината им тази процедура се повтаря колкото е нужно.
Килимите се почистват от молци, като се обърнат с опаката страна нагоре и се покрият с чаршаф, напокрен с гореща амонячна вода. След това чаршафът се глади с гореща ютия. Така силните амонячни пари убиват молците.
В дъното на клавирния сандък на пианото се поставя парцалче, натопено в терпентин, което се подменя на 2 месеца. Това пази филцовата покривка от молците.

ПетнаМиризми, петна Тежки миризми от овча лой се отстраняват, като съда, в който ще се готви с нея, се сипват няколко капки смес от оцет и зехтин и мазнината се разбърква.
Плодови петна върху пъстри платове се отстраняват, като се полеят с вряла вода. Щом петното изчезне, мястото се изпира с топла сапунена вода. Ако платът е фин бял, не се пере със сапун.
Петна от кафе се почистват, като се натапят в хладка вода, намазват се с глицерин и се изпират с топла вода. Ако материята е копринена, глицеринът се маже директно върху петното и се оставя по-дълго време, преди да се изпере само с топла вода.
Петна от мляко се чистят със смес от 2 с.л. вода, 2 с.л. глицерин и няколко капки амоняк. намазани с нея, се гладят с гореща ютия, като платът се слага между два ката покривки за гладене.
Петна от червено вино върху бяла покривка се премахват, като след прането се натопи в слаб разтвор на амоняк. Когато петното изчезне, потопеното в амоняк място се изпира наново.
Щом гъбата за баня стане лепкава, се натопява във вода с лимонов сок. След изплакване възвръща гъвкавостта си.
Миризмата от нафталин се отстранява, като мястото се наръси с прах от горчица.
Спластената гъба за миене на съдове се измива в слаб разтвор от вода и калиев хиперманган (1/2 или 1/4 л хладка вода и 1 к.л. хиперманган). Гъбата се потапя и изстисква няколко пъти, а ако водата се оцвети в силно червено, се добавя само още вода. После се изплаква в студена вода. замърсените гъби се накапват за 2-3 часа с лимонов сок и се изплакват много добре със студена вода. Това е втори начин на почистване.
Потящи се ръце се лекуват постепенно, като се разтриват 2 пъти дневно с 1 к.л. сапунен спирт, а вечер се слагат в ръкавици, наръсени с талк.

МухълСрещу мухъл Мухълът е поразил гредите и дървените части в дома ви. Ще си помогнете в отстраняването му с газ. Намажете мухлясалите части. Гъбичките се разнищват и отпадат като черни конци, а мухълът изчезва. така се почистват дори мухлясалите стени.
Смесват се 50г борна киселина и 375г натриев хлорид. Разтварят се в 2,5л вряла вода с постоянно бъркане. Когато разтворът изстине, с четка се мажат поразените места. Тъй като не остават петна от сместа, тя може да се ползва и върху немухлясали стени предварително.
Ако мухълът се е появил върху малки пространства, може да се почисти, като стените се намажат със смес от 165 г спирт и 3 г солна киселина.
Срещу дървесни червеи Те нападат дървени подове, греди, стълбища, мебели. Много от домашните средства за борба с тях са трудно изпълними - като например опушване на дупчиците със сероводородни пари.
Ако дървените предмети могат да се поберат в сандък или шкаф и под тях се постави съд с бензин, след време дървоядът ще бъде унищожен.
червеи от полирани мебели се премахват, като се продуха в дупката им разтвор от 10 части газ или терпентин и 1 част нафталин. Може да се употреби и разтвор от 5 г карболова киселина и 100 мл вода. След 2-3 впръсквания червеите умират. Впръскването става със спринцовка, тънка четчица или масльонка (от шевна машина). После каналчетата се намазват с гипс или маджун.
като се намажат поразените места със смес от равни части вермут, оцет и счукан чесън, а отгоре се затворят с восък, червеите умират.
Често мазане на мебели с терпентинов спирт е също средство против дървояда.

Молците и мебелитеМолците и мебелите Меките мебели се запазват от молци, като се съберат в една затворена стая и се опушат със серни пари. Сярата се поставя върху малки метални съдове и запалена се държи 25 см разстояние от дъното на мебелите.
Същият ефект на опушване може да се получи, ако силно нагорещена тухла се посипе с оцет, камфор или терпентин и се постави под мебелите, така че парите да проникнат в тях. Според големината и дълбочината на мебелите тази процедура се повтаря колкото е необходимо.
Добре е на пода под всеки от мебелите през лятото да се държат кесийки с нафталин или вестникарска хартия, намокрена с терпентин.
Вълнените килими се предпазват, като под тях се застилат чаршафи, със силен разтвор на стипца.
Килимите се почистват от молци, като се обърнат с опаката страна нагоре и се покрият с чаршаф, намокрен с гореща силно амонячна вода. След това чаршафът се глади с гореща ютия. Силните амонячни пари убиват молците.
Смес от 2 г бергамотово, камфорово и лаврово масло, 600 мл оцет, 12 г сукан черен пипер, поставени в бутилка на много топло място за 10-14 дни, после прецедена през кърпа, е много ефикасно средство, с което се наръсват дрехите, кожи, и други вещи срещу молци.
В дъното на клавирния сандък на пианото се поставя парцалче, натопено в терпентин, което се подменя на 2 месеца. то пази филцовата покривка от молци.
Всяка домакиня трябва да знае, че молците снасят яйцата си в някои дупки през май. Оттогава трябва да следи за появата им и да избере средството за борбата с тях.

ПетнаБорба срещу петна
КРЪВ Полейте петното с водороден пероксид и разтъркайте.
Незабавно посипете петното със сол или газирана вода (сода) и го накиснете в студена вода.
По-упоритите петна третирайте със смес от житно нишесте и талк на прах или овесено брашно във вода. След изсъхването на плата изчистете сместа.
ДЪВКА Търкайте с лед - дъвката ще се олющи.
КАФЕ, ШОКОЛАД Накиснете в студена вода, разтъркайте със сапун и слаб разтвор на боракс, изплакнете и измийте в много гореща вода.
Смесете яйчен жълтък и хладка вода и натъркайте петното.
За петна върху чаши или канички за кафе: влажна сол или сол и лед.
ПЛОДОВЕ, ВИНО Незабавно намокрете петното и го посипете със сол или газирана вода. Оставете го да престои малко, после го накиснете във вода или мляко и го измийте.
МАСЛА, МАЗНИНА При бели памучни платове излейте вряща вода през плата и го посипете със суха сода за хляб или го търкайте със сода за пране във вода. (NB! Проверете указанията за пране, преди да използвате гореща вода или да изберете температурата на изплакване.)
При други материи попийте с кърпа, навлажнете петното с вода и го разтъркайте със сапун и сода за хляб. После го измийте в колкото се може по-гореща вода с много сапун.
Много мазни петна се премахват с боракс върху влажен парцал.
Втрийте бял тебешир в петното, преди да го измиете.
МАСТИЛО От химикал: разтъркайте със спирт, после със сапун, изплакнете и измийте.
Накиснете в мляко.
От маркер: разтъркайте със сапун, накиснете и измийте.
ЧЕРВИЛО Разтъркайте със студена сметана или мазнина за тестени сладкиши, за да разтворите цвета, после изплакнете с разтвор от сапун и сода за пране в топла вода, за да премахнете мазното. Измийте в най-горещата вода, на която платът издържа.
ПОТ Бял оцет и вода.
ПЛЕСЕН Натъркайте петната със сапун и сол, изплакнете и изсушете на слънчева светлина.
Напръскайте с оцет или лимонов сок и оставете на слънце. Дръжте петната влажни и повторете толкова пъти, колкото е нужно.
Накиснете в равни части оцет и сол, изплакнете и изсушете на слънце.
РЪЖДА Напоете с кисело мляко или лимонов сок, после разтъркайте със сол. Оставете на слънчева светлина, докато изсъхне, и измийте.
ИЗГАРЯНИЯ Оставете изгорената дреха да поври за кратко в 250 ml сапун и 2 литра мляко.
Натъркайте с лук и измийте.
МРЪСНИ ПЕЛЕНИ Накиснете предварително в разтвор от 45 ml сода за хляб в топла вода в леген или пералнята.